Controller 2017

Dela på
Controller 2017

I onsdags var jag på Controller 2017, en konferens på Fotografiska som Företagsuniversitetet ordnar för andra året i rad, med fokus på controllerrollen och allt runt omkring den. Det var 6 talare som föreläste om olika ämnen och erfarenheter och hela dagen var otroligt inspirerande.Först ut var Jan Lindvall som är docent vid Uppsala universitet och forskar kring digitaliseringens konsekvenser för företagets styr- och ledningsfrågor. Hans föreläsning handlade om framtiden för redovisningsekonomer och i synnerhet transaktionsarbetet som tidigare dominerat yrkesrollen men som nu mer och mer digitaliserats, så även hos oss på Dynabyte, och att det framöver mer kommer att handla om analysarbete. En framtid där ”robotar” tar över arbetsuppgifter betyder dock inte att själva yrket försvinner, en digital kollega kommer aldrig (eller?) att kunna arbeta med mänsklig fingertoppskänsla, själ och hjärta. Den kanske klassiska, stereotypa, siffertokiga ekonomen kommer dock antagligen att utrotas under denna digitala (r)evolution.

Patrick Grimlund var konferencier under dagen.Den andra föreläsningen handlade om hur man som controller ska få icke-ekonomer att förstå ekonomiska sammanhang. Hur man genom fakta/statiskt, exempel, citat eller erfarenhet bäst och mest gör sig förstådd och hörd. David Loid lärde oss hur man kommunicerar på rätt sätt och får andra att inte bara lyssna utan också förstå det vi rapporterar. En väldigt rolig och nyttig föreläsning som fick iallafall mig att verkligen förstå vikten av att och skillnaderna i att kunna förmedla statistiska och ekonomiska samband på ett sätt som alla kan relatera till.Efter det var det dags för Ulf Rönndahl, expert på risk management, som berättade hur man identifierar och rustar sig för olika typer av intern brottslighet. Han tog upp flertalet verkliga exempel, bl. a från Telenor där en tidigare medarbetare lyckats kopierat hela kundregistret och tagit med sig till sitt nystartade bolag.
Vi fick även ta del av hans projekt på IF där de hade gått ut till de mest lojala medarbetarna och bett dem att ”tänka som brottslingen” för att kunna lokalisera alla tänkbara sätt att begå stölder från företaget. Medarbetarna hade ombetts total ärlighet och kreativitet och tillvägagångssätten visade sig vara många fler än vad de hade förväntat sig. En väldigt intressant och spännande föreläsning, jag vänder mig dock emot tanken att ”man ska alltid utgå från att alla försöker lura en” när man arbetar med människor och redovisning. En del kanske. Men inte alla.

Leila Karchaouis.Efter lunchen var det Leila Karchaouis tur att inspirera. Leila arbetar som financial controller och redovisningschef på Kronans apotek och har tidigare arbetat på många framgångsrika företag med snabb tillväxt och stora förändringar. Hon var bl.a. med och byggde upp Byggmax när bolaget växte från ca 20 i Sverige till över 300 butiker i Sverige, Norge och Finland. Hennes föreläsning handlade om vikten av glädje och att ha roligt på sitt jobb, samtidigt som man ska levererar resultat och gärna innan deadline. Det var en speciell upplevelse att höra hennes föreläsning, hon var enormt energisk, till viss del inspirerande men det hela kändes kanske något tillgjort och överdrivet. Tar ändå med mig att man i alla lägen ska tänka som att man själv ägde hela företaget, då handlar man i företagets bästa. Det ligger absolut något i det.Därefter berättade Bengt Vernerson, Senior Group Business Controller på Höganäs om hur det gick till när företaget framgångsrikt gick från att arbeta efter en strikt följd budget till att arbeta endast med rullande prognoser. En väldigt intressant föreläsning och ett intressant sätt att utan uppsatta årsmål, och med ett långsiktigt prognostiserande arbete hela tiden justera sig efter rådande marknad. Nu är just Höganäs väldigt beroende av rådande marknadspriser på sina driftkostnader (t.ex. energi, bränsle), då de numera tillverkar metallpulver som används i biltillverkning. Det kanske gör att det ännu inte är helt applicerbart i alla branscher, men jag gillar tankesättet och det agila i att arbeta långsiktigt på kort sikt hela tiden. Och att man istället för att bestämma hur det SKA gå, hela tiden ser hur det KOMMER att gå. Detta är något som vi på Dynabyte också börjat sträva åt att arbeta efter, och numera uppdaterar vi våra prognoser på veckobasis och tar nya budgetmässiga beslut efter varje kvartal för att till exempel kunna justera våra investeringar under kommande perioder.Sist ut var Elizabeth Kuylenstierna, kommunikationsexpert, professionell coach och krishanterare, som talade om konflikthantering på arbetsplats och i privatlivet. En föreläsning med konkreta tips om hur man på bästa sätt kan skapa en bättre relation till sina arbetskamrater. Intressant och med enbart mjuka värden till skillnad från de övriga föreläsningarna.Överlag var dagen som sagt mycket inspirerande och jag gick därifrån med både nya insikter och nya kontakter och jag ser framemot nästa års konferens.// Sanna06 Maj
User Story Mapping

User Story Mapping

Uttrycket User Story Mapping myntades av Jeff Patton i boken med samma titel. En så kallad User Story Map är i grunde...

24 Apr
Mitt traineeprogram

Mitt traineeprogram

När jag först steg in på kontoret min första dag i början på september förra året visste jag inte riktigt vad jag sku...

02 Apr
Övergången från React till React Native

Övergången från React till React Native

För ett par veckor sedan bestämde jag mig för att lära mig React Native. Jag ville testa att bygga en mini-app som hä...