En trainees reflektioner

Dela på
En trainees reflektioner

Innan jag började Traineeprogrammet på Dynabyte kände jag mig nojig över att jag inte hade så mycket erfarenhet av systemutveckling sedan tidigare eftersom jag läst Teknisk fysik på KTH. Jag fick för mig att jag var tvungen att kunna väldigt mycket redan innan start och satte press på mig själv att leverera förstklassig kod från dag ett. Denna oro släppte när Traineeprogrammet väl började eftersom kulturen på Dynabyte är välkomnande och avslappnad. När jag idag tänker efter förstår jag att syftet med Traineeprogrammet är att lära upp individer som inte nödvändigtvis har arbetat med systemutveckling sedan tidigare, men som har en grund i programmering, är skarpa och har ett intresse av att kompetensutveckla sig!Den första tiden arbetade jag med att utveckla en tjänst som heter Firstonsite. Det är en nyhetshandelsplats där man som privatperson kan ladda upp bilder och filmer som sedan säljs till nyhetsbyråer. I projektet arbetade jag främst med .NET, med slutmål att bli en certifierad ASP .NET MVC- utvecklare. Det innebar att jag fick en stadig grund i ett utvecklingsspråk, vilket gjorde det lättare för mig att vidga mina vyer och testa på andra tekniker. Parallellt med att utveckla tjänsten Firstonsite deltog jag i flera olika workshops och föreläsningar om till exempel JavaScript, CSS, TDD, Scrum och flera andra ämnen som är nödvändiga att ha koll på som konsult. Denna period var väldigt intensiv men samtidigt väldigt lärorik!Efter två månaders systemutveckling för tjänsten Firstonsite lämnade jag kontorets trygga famn, for ut i stora världen, och började arbeta på IRH. Det är en av Dynabytes kunder som äger ett antal webbutiker med försäljning av möbler samt inredningsdetaljer. Till en början var det något skrämmande med ett nytt projekt, men utmaningen som det förde med sig passade mig perfekt. Så här i efterhand, när jag börjar få lite mer kött på benen, inser jag att det var naturligt att inte förstå implementeringen av en väldigt smal och specifik uppgift i kodbasen innan jag fick möjlighet att utforska den. Nu kan jag säga att jag lärt mig att inte låta skrämmas alltför lätt av uppgifter som vid första anblick verkar oöverkomliga!Innan jag visste ordet av det hade jag ansvar för hela utvecklingsprocessen för de olika webbutikerna på IRH och var den mest seniora utvecklaren på plats. Jag pillade bland annat djupt nere i databaser och högt uppe i servrar, vilket var ännu en utmaning. Nu har jag insett att det är vid de tillfällen då jag ställs inför tuffa problem som jag utvecklas mest. Att kastas ut på djupt vatten utan flytväst och bristfällig simförmåga skapar ett utomordentligt driv och har gjort att jag ständigt upptäcker nya spännande saker som bidrar med ännu en liten del av ett stort snårigt pussel. Att få ett stort ansvar och tilltro från sin omgivning är en annan viktig faktor som gjort att jag växt flera storlekar på kort tid. På Dynabyte har jag parallellt med uppdraget fått individuell coachning av min teamledare samt deltagit på workshops kring hur jag förbättrar min konsultprofil och intervjuteknik för kommande konsultintervjuer.Från att vara nojig över att inte ha så mycket erfarenhet av systemutveckling till färdig konsult på bara ett halvår har gått väldigt snabbt! Nu börjar jag känna mig duglig, vilket är något jag har Dynabytes Traineeprogram att tacka för! Jag skulle helt enkelt inte kunna jobba som IT-konsult idag om det inte hade varit för den här övergången mellan studietiden och arbetslivet. Det viktigaste av allt är att jag känner ett driv och glädje att gå till jobbet eftersom varje dag innebär en ny spännande utmaning. Jag har tidigare jobbat med mer fysiskt krävande jobb och under dessa tider känt att min existens har slagits i spillror av tristess, trötthet och desillusion. Idag på Dynabyte så känner jag det helt motsatta. En bidragande orsak till det är att Dynabyte lägger stort fokus på att man ska trivas på jobbet, hitta på roliga saker tillsammans med kollegorna och att få möjligheten att utvecklas både rent yrkesmässigt men också som individ.Om någon därute skulle tveka att söka till Dynabytes Traineeprogram baserat på någon form av osäkerhet är mitt råd: sök, du kommer inte ångra det!/Rasmus Johansson24 Jan
dotCSS conf and dotJS conf in Paris, Dec 4-6, 2019

dotCSS conf and dotJS conf in Paris, Dec 4-6, 2019

I have worked as a frontend developer since 2014 but I have not attended any programming conference before. Since I ...

17 Jan
Att lära sig Kotlin

Att lära sig Kotlin

Jag har spenderat lite tid med att sätta mig in i Kotlin. Kotlin är ett språk som är kompatibelt tillsammans med Java...

17 Dec
What do you have in mind when you think AI 2020?

What do you have in mind when you think AI 2020?

“Just as electricity transformed almost everything 100 years ago, today I actually have a hard time thinking of an in...