Fotbolls-retrospektiv

Dela på
Fotbolls-retrospektiv

Jag tycker om att variera mina retrospektiv för att dels förbättra men att också överraska och få fram de bästa idéerna från teamet. En intressant variant jag hörde om var ett retrospektiv med fotbollstema. Det var helt nytt från varianter jag prövat tidigare så kände att det måste jag köra med mitt team!Upplägget är så att man under hela retrospektivt endast får använda sig av fotbollstermer. Varför skulle det vara bra? Man blir tvungen att tänka i metaforer och hittar kanske andra saker än om man fortsätter i samma språk som vanligt. Sedan blir det även väldigt roliga konversioner där man är nästan säker men inte helt på vad som diskuteras.Lite material är bra att förbereda för att förhöja stämningen. Alla i teamet får varsin matchtröja, vi moderatorer har såklart domartröjor, visselpipa, gult- och rött kort. Självklart en fotboll i mitten av rummet. Under hela retrospektivt spelades också läktarstämningsvrål i bakgrunden.Set the stage

Då jag tycker Agile Retrospectives beskriver ett bra grundupplägg följer de olika aktiviteterna i fotbolls-retrospektivt det upplägget. Där delar man in ett retrospektiv i fem delar: 1. Set the stage
 2. Gather data
 3. Generate insights
 4. Decide what to do
 5. Close the retrospective
I det här fallet blir det: 1. Lista fotbollstermer
 2. Fyll i ‘Live-ticker’
 3. Analysera matchen
 4. Taktik för nästa match
 5. Avsluta med lagfoto!
Eftersom detta är antagligen är något helt nytt för alla gjorde vi först en kort genomgång av upplägget och reglerna. Följer man inte reglerna under retrospektivt riskerar man kort av domarna!Som introduktion får alla vara med att lista fotbollstermer som vi sedan får använda under retrospektivt. Låt alla ropa ut termer och skriv ner orden på ett blädderblock så de är synliga för alla under resten av retrospektivt. Denna lista kan vi sedan fylla på under tiden om vi kommer på nya ord att använda som uppfyller temat.Gather data

Efter det ska vi samla information från sprinten (senaste matchen!). En förberedd ‘live-ticker’ fungerar som tidslinje, grupper om 3-4 personer delades in och får skriva lappar med händelser. Här kan det vara intressant och se vad som händer när de inser att de inte vet vad de olika termerna motsvarar. Vad är produkten? Vad ska buggar kallas och vad motsvarar miljöproblemen vi hade? Coacha dem till att tillsammans prata i termerna så de andra förstår vad de menar! Det går faktiskt även om viss förvirring kan uppstå.Några av de händelser vi hade var: • Passade bollen i första halvlek
 • Byte från riktigt gräs till konstgräs
 • Skada i början av matchen
Att bara se dem så här är nog inte helt lätt att förstå vad det betyder, men jag vet exakt vad de syftar på!Generate insights

Alla grupper får sedan presentera sina lappar och sätta upp den i tidslinjen så det passar händelsen. Jag fortsatte med att läsa igenom lapparna. Vi försökte hitta mönster över vad som hade hänt och vad teamet hade upplevt. Här fortsatte vi med en brainstorm för att generera insikter från det insamlade materialet. Exempel på insikter vi hade: • Supportrar, huliganer och spelare vill alla bestämma hur vi ska spela
 • Vi gjorde många mål
 • Måste bestämma taktik om vi ska gå från gärdsgårdsserien till Champions League

Decide what to do

Med tillräckligt många insikter gick vi vidare med att försöka hitta lösningar. Det blev också en liten brainstorm där vi med några få uppgifter kunde täcka det som vi ansåg var viktigast. En röstning här över insikterna hade också varit möjlig för att prioritera.Close the retrospective

Intressant när jag körde detta var att jag hade en person som kunde absolut ingenting alls om fotboll, hade aldrig sett en match och kunde inga regler. Samtidigt som vi fick lära ut fotboll skulle metaforerna för vad som hade hänt i senaste sprinten också översättas. En väldigt viktig fråga blev tillslut ett gult kort genom att säga exakt vad det var så alla pratade om samma sak. Det blev väldigt roliga kommentarer och diskussioner!Detta kanske inte är ett upplägg som fungerar på alla team, men betydligt fler än du tror. Det är bra om någon kan lite fotboll för att komma på termer men det behövs absolut inte för alla. Sedan tycker jag att denna variant fyller ytterligare en viktig funktion med retrospektiv som jag brukar tänka på. Det handlar om teambuilding. Här lär man känna varandra lite mer och har även något efter att prata om. För mitt team är detta fortfarande ett bra minne som kommer tillbaka ibland.Stort tack Mattias Åhlander, Mario Morris och Anna Borgerot för inspiration och hjälp!06 Maj
User Story Mapping

User Story Mapping

Uttrycket User Story Mapping myntades av Jeff Patton i boken med samma titel. En så kallad User Story Map är i grunde...

24 Apr
Mitt traineeprogram

Mitt traineeprogram

När jag först steg in på kontoret min första dag i början på september förra året visste jag inte riktigt vad jag sku...

02 Apr
Övergången från React till React Native

Övergången från React till React Native

För ett par veckor sedan bestämde jag mig för att lära mig React Native. Jag ville testa att bygga en mini-app som hä...