TechX: Dag 1

Dela på
TechX: Dag 1

TechX är en Svensk IT-konferens som gick av stapeln den 21-22 oktober på Quality Hotel Friends i Stockholm. Dynabyte var där och tog del av deras agenda för utvecklare, som dag 1 bestod av: Utveckling i Windows 8.1, Nyheter i .Net, Windows Phone 8, och nyheter i Windows Azure



Följande är en summering som relativt detaljerat försöker gå igenom de olika sessioner som dag 1 hade att erbjuda.



Keynote

Det hela började med en keynote där huvudtalarna Dag König och Joachim Nässlander öppnade mässan iförda full boxningsutrustning med symboliken dragen till fighten mellan utvecklare och IT proffs (nåja, så farligt brukar det inte vara irl).



Vidare gick stafettpinnen över till en del olika talare som lite snabbt presenterade vad som skulle komma under dagarna. Det var allt ifrån nya features i Hyper-V till en snabb överblick på nyheter i det dagsfärska Windows 8.1



Windows 8.1 utveckling – ett sammandrag av det viktigaste

Efter den inledande “fighter” var det dags att tala om nyheterna i Windows 8.1 utveckling. Här började Tess Ferrandez och Danwei Tran Luciani att gå igenom hur man får fram personlighet med varierande och strukturerad design, genom tydlig typografi och färg.



De gick sedan igenom de nya kontroller och “patterns” som finns i Windows 8.1. En ny typ av navigering mellan appar presenterades i form av Semantic Zoom(som enligt mig själv hade vissa likheter med Exposé i OSX). Med navigeringen i 8.1 så vill man även att utvecklare undviker att bombardera användare med en massa knappar. Man ska istället ge användaren möjlighet att interagera direkt med den presenterade datan.



Guidelines och designprinciper var något som ofta nämndes under konferensen. Man märker att de verkligen vill få utvecklarna att inte “återuppfinna hjulet” och istället använda de designelement som finns tillgängliga i Windows 8.1. Man ska känna stolthet i det man skapar och genom enkelhet i designen få användaren att lätt ta sig från A till B. “Do more with less” var något de belyste.



Nytt i .NET, Språken och Verktygen

Nästa session bestod av lite mer intressanta saker för oss utvecklare: nämligen godsakerna i det kommande Visual Studio och .Net Framework! Här började Anders Thun och Peter Bryntesson att gå igenom just vad som var nytt i Visual Studio 2013.



Man kan nu logga in i Visual Studio för att sedan spara ner sina inställningar och licenser till sitt Microsoft-konto. Detta kommer underlätta för oss utvecklare som hoppar mellan arbetsstationer och smidigt vill synca allt däremellan. Många nyheter var det och jag kommer nedan rada upp en del av de godsaker som presenterades:



 • Notification Center – Samlar ihop viktiga notiser från Visual Studio
 • Enklare att ge feedback till utvecklarna
 • Enklare att koppla upp till TFS
 • Optimeringar i CodeMaps
 • Peek definition – Se koden direkt i en overlay (istället för att hoppa mellan klasser med F12)
 • Enhanced scollbar – Överblik av kodfilen likt det i Sublime Text
 • CodeLense - Annoteringar i koden med hyperlänkar (för att enkelt se referenser bl.a)
 • Resizing av toolbar windows (äntligen!)
 • 64bit edit and continue
Något som också hade fått en del uppmärksamhet i nya .Net var C++. De flesta funktioner från C++11 ska nu finnas med, men även lite från C++14. För språket C# var där “no news, sort of” utan istället har de satsat en del på att skriva om kompilatorn från C++ till C# och har under denna process tagit in det som användare och partners har sagt genom åren.



Nästa talare som kom på scen var Mathias Olausson som skulle prata om Visual Studio 2013 ALM (application lifecycle management). Här presenterades en hel del nyheter varav Mathias personliga topp 5 var enligt följande:



 1. CodeLense – Bra koppling till TFS som visar om funktionen innehåller rapporterade buggar, vem som ändrade funktionen sist, varningsindikator genom ett index på hur bra koden är skriven, etc.
 2. GIT – Stöd för GIT finns numera i TFS och Visual Studio 2013. Man behöver inte längre använda TFS version control.
 3. Work Item Charts – Enkelt att ta fram grafer på buggar, vem som arbetar på buggen just nu, etc.
 4. Web Test Manager – Liknande den på desktop. Lättanvänd och snabbt fast med lite mindre funktionalitet.
 5. Enterprise Agile - Lättare än någonsin för stora företag att arbeta agilt!

Windows Phone 8 – Verktyg och Funktioner

Nästa session handlade om Windows Phone vars talare Dag König och Johan Lindfors började med att gå igenom AppStudio. AppStudio är ett sätt för folk som inte är så tekniska att bygga appar till Windows Phone. Det körs helt i webbläsaren och man behöver inte gå via Windows Store utan kan istället snabbt slänga ihop en app och sedan få ett certifikat mailat till sig. Källkoden byggs och distribueras helt i molnet och det går även att enkelt ladda ner och dela sin kod med andra.




Begreppet PCL (Portable Class Labrary) togs också upp och hur stödet för dessa har utökats i Visual Studio. Dag tipsade här om ett litet project på github som heter t4include som även går att dra hem via NuGet.



Det pratades även om en del SDK som fanns tillgängliga för Windows Phone. Det första var ett från Nokia som heter Nokia Imaging SDK vilket man kan använda för att få tillgång till en massa roliga bildeffekter. Nästa var Facebook SDK som tydligen var utvecklat av ett gäng personer på Microsoft. Med detta kan man t.ex enkelt skapa en inloggning via Facebook till sin Windows Phone app. Sista som diskuterades var de olika SDK för spel som nu var tillgängliga för Windows Phone utvecklare. Den populära spelmotorn Unity, en wrapper till OpenGL kallad Angle Project och sist ett 2D framework baserat på Angle som heter Cocos2Dx.



ASP.NET och Windows Azure

Den sista sessionen för dagen hölls av Björn Eriksen som snabbt gav en överblick av alla de nyheter i ASP.Net och Azure.



Han började med att tala om det faktum att Microsoft har börjat släppa uppdateringar oftare än vad de har gjort innan. Detta pga att man som utvecklare ska slippa överraskningar. Man vill även få utvecklare att tänka på ASP.Net som en enhet och inte som en kamp mellan Web Forms och MVC. Begreppet ONE ASP.Net är något som Microsoft har börjat tillämpa, vilket man i Visual Studio 2013 kan se redan när man skapar projekt. Nu går det nämligen att friskt blanda mellan teknikerna Web Forms, MVC, Web Api i samma projekt.



ASP.NET är ju open source, och kommer därför bundlat med en del öppna webbtekniker. Sist in i ledet är Bootstrap som fr.o.m Visual Studio 2013 gör utveckling av responsiva webbsidor mycket enklare.



En annan häftig funktion som kommer i Visual Studio 2013 är något som kallas för Browser Link. Denna funktion använder sig av tekniken SignalR för att kommunicera från webbläsaren till Visual Studio, Med detta menas att du kan ändra markup i din webbläsare så uppdateras det i källkoden i Visual Studio.



Härnäst så togs nyheterna i Windows Azure upp. Det pratades om hur lätt det numera är att publicera till Azure SQL från Visual Studio 2013. Management Portal var något som också hade fått en del nya funktioner. Nu kan man enkelt ställa in sina instanser med dynamisk skalning, geografisk routing, etc.



Emulatorn för Windows Azure som av många har upplevts som ett segt hinder i din utveckling. Nu har denna blivit kraftigt optimerad och kräver inte längre att bli startad som administrator. Lastbalansering är också något som är möjligt i emulatorn i Visual Studio 2013.



Det sista som Björn gick igenom var de förändringar i licenser och rättigheter som har skett för Windows Azure. Nu behövs inget kreditkort längre när man skapar konto, och om du har en licens för SQL Server så fungerar den numera lika bra i Windows Azure SQL.


//Carl Ripa

06 Maj
User Story Mapping

User Story Mapping

Uttrycket User Story Mapping myntades av Jeff Patton i boken med samma titel. En så kallad User Story Map är i grunde...

24 Apr
Mitt traineeprogram

Mitt traineeprogram

När jag först steg in på kontoret min första dag i början på september förra året visste jag inte riktigt vad jag sku...

02 Apr
Övergången från React till React Native

Övergången från React till React Native

För ett par veckor sedan bestämde jag mig för att lära mig React Native. Jag ville testa att bygga en mini-app som hä...