Web Content Management System

Dela på
Web Content Management System

Den 23 september var vi cirka sju personer som diskuterade vad ett Web Content Management System (WCMS) egentligen är för något. Ingen vill erkänna sig som expert av WCMS, så diskussionen hölls sig på ett teoretiskt plan. Vi började med att konstatera att WCMS är ett publiceringssystem för webbsidor. Ett företag som inte vill bygga upp ett publiceringsverktyg från grunden kan använda sig av ett WCMS för att snabbt komma igång. Tanken med WCMS är att det skall vara enkelt att skapa och underhålla en webbsida.En fråga som diskuterades var utifall Microsofts Sharepoint är en WCMS. Det kan användas som ett, men det är så mycket mer än bara ett renodlat WCMS.Nackdelen med WCMS är att det finns en risk för att låsa in sig i systemet. Vill man skapa någon funktionallitet som inte finns färdigbyggd måste utvecklaren tänja lite på WCMS ramar och det är inte alltid det systemet är designat för.Ruby on Rails är inte ett WCMS, men det är fortfarande optimerat för att skapa hemsidor och det finns många hjälpmedel i Rails som gör att det är enkelt att bygga och underhålla webbsidor.Tidningar är ett bra exempel för när WCMS skall användas. I tidningsredaktionerna finns det författare, journalister och de som skall godkänna texterna alla de rollerna behöver ett fungerande arbetsflöde. Då är WCMS ett bra alternativ. Polopoly är ett WCMS och används kanske av Expressen och DN.Vi frågade oss om vad som skiljer ett system byggt från grunden och WCMS. En viktig skillnad är att databasen och modelobjekten i ett eget producerat system representerar på något sätt verkligheten. Men ett WCMS har inte samma representation. Vilket kan göra migration av data och annat underhåll av WCMS problematiskt.

Publicerad av: Dynabyte
Dela på
06 Maj
User Story Mapping

User Story Mapping

Uttrycket User Story Mapping myntades av Jeff Patton i boken med samma titel. En så kallad User Story Map är i grunde...

24 Apr
Mitt traineeprogram

Mitt traineeprogram

När jag först steg in på kontoret min första dag i början på september förra året visste jag inte riktigt vad jag sku...

02 Apr
Övergången från React till React Native

Övergången från React till React Native

För ett par veckor sedan bestämde jag mig för att lära mig React Native. Jag ville testa att bygga en mini-app som hä...